Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

NICE – ett samverkansprojekt för mellanlagring av koldioxid i Stockholm Norvik Hamn

Flygbild över Stockholm Norvik Hamn

Genom att etablera ett logistiknav för koldioxid i Stockholm Norvik Hamn möjliggörs en effektiv och hållbar transportkedja från flera potentiella utsläppare i östra Sverige. Oavsett var utsläpparen befinner sig kan koldioxiden fraktas med tåg, pråm eller mindre fartyg till navet för mellanlagring innan den transporteras med större fartyg till sin slutdestination.

Inom ramen för projekt NICE – Norvik Infrastructure CCS East Sweden – samarbetar Stockholm Exergi, Mälarenergi, Söderenergi, Vattenfall, Heidelberg Materials, Nordkalk och Plagazi. Stockholms Hamnar leder arbetet och en förstudie har just lämnats in till Energimyndigheten.

Förstudien visar att Stockholm Norvik Hamn har goda förutsättningar att ur ett logistiskt, tekniskt och operationellt perspektiv framgångsrikt bli en central logistiknod för koldioxid i östra Sverige.

– Målet är att etablera en regional, hållbar och kostnadseffektiv infrastruktur i Stockholm Norvik Hamn för att fånga in, mellanlagra och transportera koldioxid i östra Sverige, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholms Hamnar.

– Att skapa förutsättningar för effektiva och hållbara transporter av infångad koldioxid är nödvändigt för att vi ska kunna etablera en bio-CCS-industri i Sverige. NICE är ett utmärkt initiativ för att tillsammans utröna vilka möjligheter det finns att skapa ett logistiknav samtidigt som vi bygger värdefulla relationer kring transporterna av koldioxid, säger Johan Alsparr, affärsprojektledare på Stockholm Exergi.

– Projektet har varit kunskapshöjande för alla medverkande. Det återstår ännu ett arbete för alla aktörer i logistikkedjan att finna de bästa lösningarna och där är en hub i Stockholm Norvik mycket intressant, säger Douglas Heilborn, delprojektledare logistik och affärsmodell CCS på Söderenergi.

– Förverkligandet av en CO2-hub i Stockholm Norvik ser vi som ett essentiellt steg för att kunna ta tillvara på den potential av negativa utsläpp som finns i Mälardalsregionen, säger Mattias Lindqvist, projektledare på Vattenfall.

– Projekt NICE har gett viktiga insikter i att förstå de nödvändiga förutsättningarna för att etablera en mellanlagringsnod för CO2 från industriella källor. Det har bidragit till en fördjupad förståelse för de tekniska, logistiska, affärsmässiga och regulatoriska utmaningar som är förknippade med ett sådant projekt. Det har också varit mycket givande att träffa och nätverka med branschkollegor som står inför liknande utmaningar och möjligheter, framhåller Jesper Eriksson, chef för processutveckling på Plagazi.

Det fortsatta arbetet fokuserar på en detaljerad utformning av noden i nära dialog med leverantörer och deltagare i projektet. Målsättningen för det fortsatta arbetet är att möjliggöra investeringsbeslut för alla intressenter i värdekedjan. Logistikinfrastrukturen ska vara öppen även för tredjepartstillträde, det vill säga andra utsläppare av koldioxid.